MEIDÄN TARINAMME

Vuoden alussa aloitimme journalismin opintoihimme kuuluvat Lab-opinnot. Saimme mahdollisuuden työskennellä neljän kuukauden ajan pienryhmissä mielenkiintoisten journalististen projektien parissa. Aiheeksemme valikoitui saamelaisuus. Tavoitteenamme oli lisätä tietoisuutta aiheesta, josta moni suomalainen tietää yhä yllättävän vähän. Ja samalla tietenkin oppia itsekin valtavasti lisää.


Ensimmäinen suunnitelmamme oli tehdä saamelaisten nuorten äänellä kerrottuja dokumentaarisia videoita Instagram TV:tä hyödyntäen. Suunnittelimme ja järjestimme parin kuukauden ajan viikon kestävää kuvausmatkaa maaliskuulle Lappiin. Sovimme aikataulun haastateltavien kanssa, käsikirjoitimme ja varasimme kaluston, kunnes projektin puolivälissä tilanne muuttui kertaheitolla. Eteemme astui jotain, mitä emme osanneet odottaa: koronavirus.


Pohjoisen reissumme peruuntui ja kaksi ryhmäläistä, jotka olivat vaihto-oppilaina Suomessa, joutuivat palaamaan koteihinsa. Vaikka aiheemme ja tavoitteemme pysyivät edelleen samana, tarvitsimme uuden idean toteutukselle. Jaamme kahdeksan saamelaisen nuoren ja aikuisen tarinan heidän itsensä kertomana. Artikkelit yhdessä audio-tallenteiden ja videoiden kanssa käsittelevät kieliä, musiikkia, vuodenaikoja ja maapolitiikkaa. Aiheista omista näkökulmistaan kertovat Sáárá Seipiharju, Erke Eriksen, Darija Semenoja, Ida-Maria Helander, Anni-Sofia Niittyvuopio, Mihkku Laiti, Suvi Kustula sekä Kati Ljetoff.

 

TEKIJÄT

 

MARI MOLKOSELKÄ

Tuottaja

Olen kolmannen vuoden journalistiopiskelija Kittilästä, mutta nykyisin majailen Oulussa. Minut on vallannut arktinen hulluus, joka saa minut kirjoittamaan aina uudestaan ja uudestaan tarinoita pohjoisesta ja sen ihmisistä. Tahdon tehdä journalismia, koska ihmiset ansaitsevat totuuden yhteisöstään, ympäristöstään ja maailmasta. Mielestäni nuoria pitäisi kuunnella mediassa enemmän, ja siksi tässä projektissa myös saamelaiset nuoret kertovat kansansa tarinan. Tuottajan roolin lisäksi toimin tuotannossa journalistina ja valokuvaajana.

@molkomari

 

SAARA KARJALAINEN

Kuvaaja, editori

Olen kajaanilaislähtöinen, nykyisin oululaistunut kolmannen vuoden journalistiopiskelija. Kiinnostukseni alaa kohtaan sai alkunsa lapsuudesta saakka kantaneesta intohimostani kirjoittaa. Myöhemmin olen huomannut, että isoin syy, miksi innostun yhä uudelleen toimittajan työstä, on ihmiset, joita tämän kautta tapaa. Myös tämän projektin suurinta antia olivat nuoret, joita saimme haastatella. Roolini projektissa on käsikirjoittajana, kuvaajana sekä editoijana toimiminen. Niissä pääsen toteuttamaan myös sitä introvertimpaa puolta itsestäni, joka nauttii yksin luovasta näpertelystä.

@saarasusannaa

 

HELENA KOIVUSALO

Toimittaja

Olen kolmannen vuoden journalistiopiskelija. Oulussa olen vain käymässä, sillä juureni ovat syvällä Kaustisen pelimannipitäjän mullassa. Hakeuduin opiskelemaan journalismia, koska halusin päästä tekemään töitä ihmisten parissa. Parasta toimittajan työssä onkin erilaisten ihmisten kohtaaminen ja se, että kahta samanlaista työpäivää ei ole. Lehtityö on ominta alaani, mutta opintojen aikana olen kiinnostunut enemmän myös monimediallisista projekteista. Tässä projektissa toimin toimittajana, jonka päävastuulla oli haastateltavien hankkiminen, haastattelut sekä projektin journalistinen sisältö kokonaisuutena.

@helenakoivusalo

 

LINDE LEPPINK

Kuvaaja, verkkosuunnittelija

Olen kolmannen vuoden journalistiopiskelija Hollannista, ja opiskelen puoli vuotta Suomessa. Minusta on tärkeää kertoa henkilökohtaisia tarinoita, koska niin ongelmista tulee merkityksellisempiä. Pidän monimediallisista tuotannoista ja tässä projektissa toimin käsikirjoittajana, kuvaajana ja verkkosuunnittelijana. Ymmärsin, kuinka tärkeää on määritellä, ketkä ovat yleisöä, ja tässä projektissa yleisöämme ovat nuoret. Siksi teimme puhelimille sopivia pystyvideoita.

 

Eat mii goarrán – Me emme katoa

©2020 by Eat mii goarrán. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now